Lagt online 2021-06-25 09:30:00

Når det kommer til jobsøgning, er det vigtigt at tænke sig godt om - uanset om man er ledig eller i arbejde.

Hvis du er ledig, skal du blandt andet bevare overblikket over dine dagpenge og de krav, som jobcentret stiller til din jobsøgning. Og ikke mindst sørge for at ting som dit CV og dine ansøgninger er helt i top.

Hvis du er i arbejde, er det vigtigt at afklare, hvorfor du søger et andet job. Og ikke mindst arbejde for at det næste job bliver en succes.

I dette blogindlæg kommer vi med en række gode råd om jobsøgning til både ledige og folk, der allerede er i arbejde.

4 tips til ledige, der skal i gang med jobsøgning

Det er aldrig særlig sjovt at være ledig, da det er forbundet med stor usikkerhed: Kan jeg finde et job? Hvornår bærer min jobsøgning frugt? Hvordan skal min karriere udvikle sig? Derfor får du her 4 tips, der forhåbentlig kan føre til, at du hurtigere finder et job, du bliver glad for.

Nr. 1 ? Hav styr på dit CV (særligt opsætningen) Et godt CV og en velskrevet ansøgning er stadig i 2020 centrale hjørnesten i enhver jobsøgning. Derfor er det uhyre vigtigt, at begge dele sidder lige i skabet. Og hvordan sikrer du så det? At skrive et godt CV er en hel disciplin i sig selv, så vi anbefaler, at du læser denne guide om det gode CV. Særligt vigtigt er opsætningen af dit CV. I gennemsnit har arbejdsgivere kun ganske få sekunder til at skimme et CV. Så opsætningen skal være lækker, overskuelig og nem at gå til.

Nr. 2 ? Skriv gode skabeloner til ansøgninger Når det kommer til ansøgninger, vil vi anbefale, at du skriver én eller flere gode skabeloner. For på den måde har du en god grundtekst, som du relativ hurtigt kan tilpasse og målrette det konkrete job, du er i gang med at søge. Hvis du søger jobs i forskellige brancher, er det en god idé at have en skabelon til hver branche.

Med en god skabelon i baghånden slipper du for at starte fra bund, hver gang du skal søge et job. Og på den måde sparer du tonsvis af tid og kan hurtigere søge mange forskellige jobs.

Nr. 3 ? Brug en relevant og overskuelig jobplatform I dag findes der flere forskellige jobplatforme, hvor du kan finde og læse jobopslag. Desværre er mange af dem utrolig svære at navigere i og overskue. Derfor vil vi anbefale, at du tjekker SimplyJob ud. SimplyJob er en overskuelig, nem og brugervenlig platform, hvor du kan finde tusindvis af relevante jobs. SimplyJob er særligt målrettet personer i alderen 18-35 år, hvorfor du særligt finder masser af studiejobs, ufaglærte jobs og deltidsjobs på platformen. Du kan tilmed have SimplyJob som app på mobilen.

Nr. 4 ? Netværk, netværk, netværk

Det kan ikke siges nok: Du bør og skal aktivere dit netværk i din jobsøgning. Her taler vi om dine forældre, venner, søskende, tidligere kollegaer, kammeraterne fra fodboldholdet og bekendte. Det er relevant af flere årsager: Folk i dit netværk kender dig og ønsker selvfølgelig kun det bedste for dig. Derfor vil de uden tvivl gerne hjælpe dig (anbefale dig, læse dine ansøgninger igennem, anbefale dig på LinkedIn og så videre). Folk i dit netværk er selv i arbejde, hvor de naturligvis hører om det, hvis deres arbejdsplads skal finde nye folk. 3 tips til folk i arbejde, der vil skifte job Nye kollegaer, nye arbejdsgange og en ny kultur på arbejdspladsen.

Det kræver ofte meget energi at starte et nyt arbejde. Og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du gør dig en masse tanker på forhånd, før du skifter.

Her er 3 ting, du kan overveje, hvis du overvejer at skifte job:

Nr. 1 ? Mangler du motivation? Få nye opgaver! Er du kørt lidt fast i dit nuværende arbejde og synes, det hele er kedeligt og ren rutine? Så er det tid til at snakke med chefen og få nye opgaver. Hvis det kan lade sig gøre, vil du forhåbentlig få fornyet energi og motivation. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er det måske tid til at få gang i din jobsøgning.

Nr. 2 ? Find ud af hvad du godt kan lide Det lyder måske banalt, men det er altid en god idé at stille dig selv det følgende spørgsmål: Hvilke opgaver kan jeg godt lide at løse? Når du har defineret de typer opgaver, har du et godt udgangspunkt for din videre jobsøgning. For ønskescenariet skal selvfølgelig være, at opgaverne i dit næste job afspejler dine ønsker. Sådan vil du stå glad ud af sengen hver morgen.

Nr. 3 ? Bliver du glad ved tanken? Tag din mavefornemmelse seriøst Når du læser jobopslag eller kommer til samtaler og taler med virksomheder, bør du tage din mavefornemmelse seriøst. Stil dig selv de her spørgsmål: Bliver jeg glad ved tanken om at skulle arbejde her? Mærker jeg en gnist af energi ved tanken? Hvordan er min mavefornemmelse? Hvis din mavefornemmelse er god, er det en god indikator for, at du bliver glad i dit næste job.

3 tips til virksomheder ? Sådan finder I det rigtige match

Hvis I som virksomhed skal rekruttere medarbejdere, er det selvfølgelig uhyre vigtigt, at I får de rigtige folk om bord.

For rekruttering koster både tid og penge:

At formulere jobopslag, afholde samtaler med kandidater og ikke mindst oplære nye medarbejdere koster tid.

Og hvis i vælger at betale for at eksponere jeres jobopslag på forskellige platforme, koster rekrutteringen penge.

Derfor kommer der her 3 brugbare tips til virksomheder, der skal rekruttere:

Nr 1 ? Er der et godt fagligt match? Den her er enkel og ligetil. I skal bruge flere medarbejdere, fordi I har opgaver, der skal løses. Og uanset hvad de opgaver er, skal kandidaten være fagligt klædt på til at løse opgaverne.

Derfor er det uhyre vigtigt, at der er et godt match mellem stillingens krav og kandidatens faglighed. Her kan man fx bruge en IQ test.

Nr. 2 ? Er der et godt socialt match? En ny medarbejder er ikke en robot, der kun skal løse opgaver. Medarbejderen skal også passe ind i kulturen og medarbejderstaben i virksomheden. Kort sagt skal der være et socialt match.

Nr. 3 ? Passer kandidatens profil ind i de langsigtede planer? Gode og sunde virksomheder har altid et øje på fremtiden og vil derfor have en plan for virksomhedens udvikling. Her er det selvfølgelig vigtigt, at den nye medarbejder passer ind i de langsigtede planer. Det er spild af tid og penge at rekruttere en ny medarbejder, hvis virksomhedens fokus skal skifte radikalt kort tid efter, og medarbejderen bliver overflødig.

Hvis du er interesseret i, hvordan du laver den gode jobannonce kan du læse mere her.

Når ansøgningen er sendt Når du har sendt din ansøgning der er opsat efter vores tips, er der intet andet at gøre, end at væbne dig med tålmodighed. Her kan du bruge tiden fornuftigt og forberede dig til jobsamtalen og på de mange spørgsmål der vil blive stillet. Hvis du er interesseret i, at læse mere om forberedelse til jobsamtalen, kan du læse dette indlæg der handler om fem gode råd til forberedelse til jobsamtalen.

2020 - Nye regler for jobsøgning

Den 1. Januar 2020 blev det nemmere at være ledig. Der skete nemlig en forenkling af de komplicerede regler på dagpengeområdet. Det betyder blandt andet, at:

  • Du ikke længere behøver tjekke jobopslag på jobnet.dk senest hver syvende dag. Nu er det krav fuldstændig afskaffet.
  • Du ikke behøver gå til samtaler hos a-kassen og jobcenteret eller deltage i andre jobtilbud de sidste seks uger af dit ledighedsforløb, hvis du har landet et nyt job. Det samme gør sig gældende, hvis du skal på barsel, efterløn, folkepension, begynder fleksjob eller overgår til fleksydelse.
  • Alle fremover skal have mindst fire jobsamtaler i løbet af de første seks måneder. Herefter er det op til jobcentret - i samarbejde med den ledige - at vurdere, hvad der er brug for.

Der er dog stadig en række krav, som man som ledig skal huske at overholde. Det drejer sig eksempelvis om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet og søge jobs hver uge (det sidste afhænger dog af kravene fra din a-kasse).

Tilbage